Na studenty je nemocnice zvyklá, chodí sem na praxe i exkurze, tedy ti se zdravotnickým zaměřením. Na konci roku se ale do nemocnice vydali studenti prvního ročníku oboru kuchař-číšník z Labské SOŠ a SOU Pardubice. Šlo o součást jejich praktické výuky, zajímal je především každodenní provoz tak velkého zařízení, jako je nemocniční kuchyně.
„Vyhověli jsme prosbě ukázat studentům, jak se vaří ve velkém stravovacím zařízení. Studenti mají po návštěvě představu, co provoz takové kuchyně obnáší, a chápou význam pečlivého výběru surovin, diet a dodržování hygienických standardů,“ řekla Iveta Janurová, zástupce vedoucího stravovacího zařízení Pardubické nemocnice a doplnila, že také získali přehled o nutričních požadavcích různých skupin pacientů – od dětí až po seniory či pacienty se zvláštními dietami.
Není velká kuchyně jako velká kuchyně
Studenti ve své školní jídelně připravují denně přibližně 500 jídel. Návštěva skutečně velkého provozu jim tak ukázala rozdíly mezi komplexním a specifickým provozem velkokapacitní kuchyně a menším zařízením.
Exkurzi začínali ve varně, prošli přípravny i teplou a studenou kuchyní a zavítali i do místnosti pro distribuci jídel, odkud se hotová jídla rozvážejí pacientům na oddělení.
„Děkuji za možnost vzít sem studenty na exkurzi a ukázat jim, jak funguje velký provoz a jaké má vybavení. Věřím, že díky tomu, co viděli a slyšeli, jim to víc otevřelo oči a zájem o obor jako takový,“ sdělila Iveta Kovaříková, učitelka odborného výcviku.
To koneckonců potvrzuje i student Adam: „Je to tu pěkné. Přesně tak by měla vypadat správná kuchyň. Měl bych trochu obavy z velikosti těch strojů a toho, kolik jich tu je, ale na druhou stranu je tu zase vše dobře zorganizované, jednotlivé přípravny jsou rozdělené a pěkně to tu funguje.“