MLS Pardubického kraje zná letošní oceněné

V průběhu Krajských dožínek, které se uskutečnily v neděli 24. září na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích, byly oceněny nejlepší výrobky od lokálních zemědělců a potravinářů. Ze 116 přihlášených produktů obdrželo titul MLS Pardubického kraje 26 výrobků. Slavnostního předávání se zúčastnil také krajský radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.



„Těší mě, kolik šikovných i kvalitních zemědělců a potravinářů v Pardubickém kraji máme. Někteří výrobci se ocenění MLS účastní dokonce už po několikáté. Vybrat ty nejlepší regionální produkty bylo i tento rok velmi složité. Mnou často opakované heslo – kvalitní, zdravá, bezpečná a zde vyrobená potravina, bylo u přihlášených produktů vždy na velmi vysoké úrovni. Dělá mi tak velkou radost, jaké potraviny a výrobky náš kraj vytváří, prodává a konzumuje. Také si uvědomujeme, že za každým produktem je obrovský kus práce. Proto se Pardubický kraj snaží potraviny od lokálních producentů dále propagovat a podporovat. Vyžadované přísné mechanismy k ochraně spotřebitele jsou zárukou bezpečnosti a kvality místních výrobků. K prodeji kvalitních regionálních potravin proto také motivujeme i venkovské prodejny, které takto mohou získat dotaci z programu obnovy venkova,“ řekl radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.



Hodnotící komise vybírala i tento rok vítěze ve čtyřech kategoriích – Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Slavnostní vyhlášení soutěže se opět uskutečnilo na Pernštýnském náměstí. Návštěvníci dožínek si oceněné potraviny mohli zakoupit a ochutnat ve stáncích. Pro své oblíbené výrobky mohli také hlasovat ve spotřebitelské soutěži.



Seznam oceněných výrobků a producentů MLS Pardubického kraje 2023:



Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky:



Pajuris (žitný chléb s jablečným pyré) – Mgr. Tomáš Kroulík – Naše DOBRÁ pekárna



Žitný chléb Zrník – Ing. David Novák – Statek Uhersko



Povidloň – Regína Gauglitz – Královské dobroty



Cibulák – Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o.



Rohový koláč – Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o.



Nanukový dortík čokoládový – Marta Komárková – Cake and Pie



Red Velvet – Angidorty s.r.o.



Zdobený medový perník – Jarmila Janurová – JaJa Pardubice s.r.o.



Maso a masné výrobky:



Klobása Jalapeňos – Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka s.r.o.



Uzený bok bez kosti – Vračovice – Řeznictví a uzenářství Morávek



Tomahawk steak – Maso uzeniny Polička, a.s.



Švandova pikantní klobása – Řeznictví Švanda, s.r.o.



Uzený hovězí šál – Řeznictví Švanda, s.r.o.



Paštika z pečeného masa – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti



Zlaté Škvarky – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti



Mléko a mléčné výrobky:



Sloupnické kefírové A2 mléko – Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici



Sloupnický A2 Míša vaječný likér – Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici



Lahodný sýr Kapiový – Petr Souček – Minimlékárna Juliana



Měkký tvaroh – Diana Houdová – Statek Apolenka z.s.



Výrobky z medu a ostatní:



Tvarohovo smetanový krém – Josef Branda



Sudličkův meruňkový likér – Fonticulus, spol. s.r.o.



Litomyšlský festivalový ležák – Veselka Litomyšl s.r.o.



Sirup Černý rybíz, bazalka – Jsem Pecka



Zmrzlinový dukát – vlašský ořech v nugátově polevě – Mgr. Monika Pavlisová



Sušený zeleninový bujón – do vývarů – Ing. Martina Doskočilová



Med květový smíšený – Ing. Michaela Kinterová



Ocenění Objev roku bylo uděleno výrobcům, kteří se soutěže zúčastnili poprvé. Vítězem této kategorie se stala Denisa Korečková – Cukrárna Levandule. Objevem roku byl zvolen i Karel Kopecký – Kopečková od Kopečka.



Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.