Kruh zdraví - dobrý příklad úspěšné firmy se sociálním přesahem

Pardubický kraj je jedním z prvních v republice, který má už řadu let nastavenou stabilní podporu sociálního podnikání. Náměstek hejtmana pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola se s provozovateli těchto firem pravidelně setkává, aby znal jejich potřeby a zkušenosti. Nedávno navštívil i alternativní jídelnu Kruh zdraví v Chrudimi.



Ta sídlí od září roku 2022 v nových prostorách v ulici Nerudova 940. „Sociální podnik Kruh zdraví je dobrým příkladem toho, jak může být podnikání prospěšné pro jednotlivce i společnost. Kruh zdraví nabízí kvalitní a zdravou stravu. Zároveň vytváří zajímavé pracovní příležitosti pro hendikepované. Tím podporuje jejich integraci a rozvíjí jejich dovednosti,“ konstatoval Pavel Šotola.



Příjemné prostředí oceňují zákazníci i zaměstnanci



Kruhu zdraví se na novém místě podařilo vytvořit skutečně příjemné a přívětivé prostředí, které oceňují nejen zákazníci, ale i zaměstnanci. „Je vidět, že tato unikátní jídelna dbá na to, aby se tu lidé cítili dobře. Pevně věřím, že se jí tato sympatická snaha bude v dobrém také vracet,“ vyjádřil se Pavel Šotola.



Hlavním cílem Kruhu zdraví je zdravé stravování. „Velmi si dáváme záležet na tom, aby naše zdravé jídlo bylo chutné. Věříme, že strava má podstatný vliv na naše zdraví a vitalitu,“ uvedla Dana Šťastná, která si velmi dobře uvědomuje, že jídlo spojuje lidi. „Kromě zdravého jídla klademe důraz i na zdravé vztahy při práci a zdravou komunikaci uvnitř i vně kruhu,“ prohlásila šéfka alternativní jídelny, která je založena na principech sociálního podnikání.



Bez dobrého kolektivu to nejde



„Náš pracovní kolektiv je tvořen z více než 30 procent zaměstnanci, kteří mají nějaké zdravotní znevýhodnění. Umožňujeme jim práci na kratší úvazek. Pracovní prostředí přizpůsobujeme jejich potřebám. Jsou zapojeni i do rozhodování o směřování podniku,“ poznamenala Dana Šťastná.



„Lidé, co spolu pracují, musí být na sebe naladěni a měli by si rozumět. Bez dobrého kolektivu to nejde. V kuchyni musí být pohoda. To se pak odráží i na samotném jídle, které by mělo chutnat i bavit,“ sdělila zakladatelka alternativní jídelny, která jídla připravuje z čerstvých sezonních surovin, bez chemických přísad, s kořením z celého světa a čerstvých bylinek a přírodních dochucovadel. Mezi nejčastější suroviny patří ty přírodní, zejména luštěniny, obiloviny, zelenina a ovoce. „V zimním období také pokrmy s masem. Celoročně pak sladkovodní i mořské ryby,“ upřesnila Dana Šťastná.



Jako sociální podnik od roku 2011



Kruh zdraví má řadu stálých zákazníků. „Když kuchařka vaří, potřebuje strávníky. Denně uvaříme 70 až 80 obědů. Pečeme vlastní chléb, záviny, máme tři certifikované regionální produkty,“ vypočítala zakladatelka chrudimského Kruhu zdraví, který jídelnu jako sociální podnik provozuje od roku 2011.



„Od začátku jsem přesvědčena o tom, že jsme na správné cestě. Pro mě je to životní poslání. Baví mě to. Neustále se snažíme přizpůsobovat aktuální situaci. Nemám ráda stereotyp. A i vaření je neustálé tvoření, které patří k životu,“ podotkla Dana Šťastná, jejíž největší odměnou je pocit dobře vykonané práce.



Jako šéfka sociálního podniku se snaží hledat též nové příležitosti a výzvy. „Od jarních měsíců chceme nabízet i posezení na terase či malé zahrádce s dětským koutkem. Zároveň máme v plánu pokračovat s předáváním našich zkušeností. Jsem bývalou učitelkou a beru to jako své celoživotní poslání. Proto chystáme další kurzy zdravého stravování pro začátečníky, které měly velký úspěch,“ dodala zakladatelka chrudimského Kruhu zdraví.



Kurz zdravého vaření budí nadšení



Mnoho pozitivních ohlasů budí i Kurzy zdravého vaření, které jsou součástí projektu Komunita pro komunitu. Pořádá je Místní akční skupina (MAS) Region Kunětická hora ve spolupráci s Koalicí nevládek Pardubicka (KONEP).



„Když jdu před kurzem nakládat do auta plno věcí, které jsou na tuto akci potřeba, vždycky si říkám, jestli mi to i o víkendu stojí za to. Potom přijedu na místo a vidím ty nadšené účastníky. Je na nich poznat, jak se na akci těší a dokáží si ji užít. Společně navaříme, napečeme, prožijeme spolu hezký čas a ještě pak všechno sníme. To mě vždycky úžasně nabije a připadám si jak v sedmém nebi,“ svěřila se s úsměvem Dana Šťastná, která má za sebou i zajímavé pracovní zkušenosti ze zahraničí. „Vařila jsem ve Švédsku na mistrovství světa neslyšících orientačních běžců. A v srpnu se chystám do Skandinávie znovu,“ doplnila šéfka Kruhu zdraví.



Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.