Jaká kuchyně je lepší, ta česká, nebo francouzská? Správnou odpověď se pokusili zjistit na poličském učilišti

Na konci března do Poličky zavítala francouzská delegace žáků a učitelů z partnerské střední školy Lycée Jean de la Taille z Pithiviers. Návštěva byla součástí evropského vzdělávacího výměnného programu Erasmus, který podporuje zahraniční studijní pobyty. Spolu s českými žáky – budoucími kuchaři, hosté soutěžili, kdo připraví a uvaří lepší menu.



Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička spolupracuje s francouzskou střední školou od roku 2008. Každý rok se také konají výměnné pracovní pobyty. Podobné setkání jako to letošní, se ale uskutečnilo teprve podruhé.



Francouzské hosty u nás čekal velmi pestrý program. „Jak pro české, tak i francouzské žáky se jednalo o jedinečnou příležitost, jak poznat jinou kulturu, vyzkoušet nové chutě a komunikovat v cizím jazyce. V rámci česko-francouzské gastro soutěže měli za úkol připravit chutné a atraktivní menu, které prezentovali ve formě rautu před odbornou porotou. Francouzská delegace 37 žáků a osmi učitelů si kromě vaření prošla město Poličku, navštívila tamní pivovar, prohlédla si město Litomyšl a na závěr své návštěvy jela poznávat naše hlavní město. Jediným nedostatkem byla absence paní ředitelky z Pithiviers,“ uvedl krajský radní pro školství Josef Kozel.



Francouzské menu:



Koláč Pithiviers – koláč z listového těsta plněný masem (srnčí, kachní + kachní játra foie gras)



Grilovaná zelenina



Francouzské větrníčky Carachoux plněné vanilkovým krémem se šafránem a medem + křupavý keks na povrchu nebo polité karamelem



České menu:



Obě skupiny dohromady:



Šumavská bramboračka



Krémová česneková polévka



Škvarková pomazánka



Selská tlačenka s marinovanou cibulí



Dančí guláš



Kančí soté



Kuře na paprice



Domácí buchtičky plněné švestkovými povidly a tvarohem



Valašský frgál s hruškovými povidly a tvarohem



Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.